Wespen en Bijen

 

 

 

 

 

 

 

Beschrijving wespen:        

Geel en zwarte dwarsstrepen op het achterlijf werksters, ca. 20 mm.
Koningin ca. 25 mm.bij.gif (3105 bytes)bij.gif (3105 bytes)
bij.gif (3105 bytes)2 paar doorzichtige vleugels.
Overgang borststuk achterlijf sterk ingesnoerd ("wespentaille").

 

Algemene info:bij.gif (3105 bytes)bij.gif (3105 bytes)bij.gif (3105 bytes)

In het voorjaar begint de koningin met de bouw van het nest op een droge plek b.v. een dakrand of spouwmuur, ook komen nesten voor op zolders, in kruipruimten en in tuinen. Het bolvormige nest wordt gebouwd van afgeknaagd zacht hout en andere vezels., in het nest worden raten met zeshoekige cellen gebouwd, waarin door de koningin een eitje gelegd wordt. De larve wordt in deze cel gevoed en verpopt zich hier tot werkster (onvruchtbaar vrouwtje), deze zorgen voor de bouw, verdediging van het nest en de verzorging van de larven. De koningin vliegt niet meer uit en legt in de nieuwe en vrijgekomen cellen eitjes. Na verloop van enkele maanden ontwikkelen zich ook darren (mannelijke wespen) en onvruchtbare wijfjes (jonge koninginnen) deze verlaten het nest om te paren waarna de darren sterven, de koninginnen beginnen op andere plekken een nieuw nest op te bouwen. Alleen de koninginnen overwinteren op beschutte plekken. Wespen voeden ook zichzelf, maar hoofdzakelijk de larven, door het vangen van vliegen en niet of weinig behaarde insektenlarven.

bij.gif (3105 bytes)

Wespen- en bijensteken:

 

Wat is het?
Een wespen- of bijensteek geeft een rode, jeukende zwelling op de plaats van de steek in de huid. Normaal gesproken gaat deze irritatie snel over. Anders is het wanneer een wesp of bij in de neus, mond, tong of hals heeft gestoken: dan kan de reactie heftiger zijn en een zwelling het ademhalen bemoeilijken.
Sommige mensen zijn allergisch voor wespen- en bijensteken. De pijnlijke, rode zwelling wordt dan steeds groter en houdt langer aan, tot wel twee dagen. Soms ontstaan er ook reacties elders: opgezwollen lippen of oogleden, uitslag of benauwdheid. Allergische mensen die in de neus, mond, tong of hals gestoken worden lopen extra gevaar. Wanneer, bij mensen die allergisch zijn, bovendien het gif van de angel direct in de bloedbaan komt, ontstaat er een algehele allergische reactie die levensbedreigend kan zijn. Klachten daarbij zijn: braken, diarree, slijmvliesirritatie van de neus, huiduitslag of astma-aanval.

Hoe vaak komt het voor?bij.gif (3105 bytes)
Bijen- en wespensteken komen regelmatig voor maar de gevolgen zijn meestal onschuldig.
Bijen steken vooral wanneer zij zich bedreigd voelen en gaan na de steek dood doordat de angel in de huid achterblijft. Wespen zijn agressiever en kunnen ‘zomaar’ steken. Wespen steken vooral in de herfst als er minder voedsel voor ze is. Een wesp gaat na een steek niet dood, de angel blijft niet achter in de huid.

Preventie en behandelingbij.gif (3105 bytes)

In het algemeen:

Preventief:

 

Bij een steek in de mond, tong, neus, of hals of algehele allergische reactie:

 

Thanks to Brandweer Gistel voor deze pagina.